Składniki:
1,5 kg kurczak
sól
pieprz
majeranek
zioła prowansalskie
3 cebulki młode
szczypiorek
natka pietruszki
cukinia
musztarda francuska
odrobina oleju
kilka łyżek wody
Kurczaka obrać i umyć. Natrzeć musztardą francuską, solą, pieprzem majerankiem i ziołami prowansalskimi. Cukinię i cebulę obrać. Cukinię pokroić w sporą kostkę, a cebule w ósemki. Szczypiorek i natkę posiekać grubo. Warzywa ułożyć na spodzie naczynia żaroodpornego, na wierzch przygotowany kurczak. Po wierzchu również posypać natką. Podlać olejem zmieszanym z wodą. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez półtorej godziny. W trakcie pieczenia można obrócić kurczaka, by z każdej strony się zrumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz