piątek, 3 lipca 2015

Szybkie ucierane ciasto z porzeczkami

Szybkie ucierane ciasto z porzeczkami proponuję, gdy mamy ochotę na coś słodko-kwaśnego ;)

Inspiracja



Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 kostka margaryny

cukier waniliowy 

Dodatkowo:
2 szklanki czarnych porzeczek 
cukier puder 

Porzeczki umyć, osuszyć i obrać. Posypać łyżką mąki odebraną z 2 szklanek mąki. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrami na biało.Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Pod koniec cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną margarynę. Wymieszać do połączenia się składników.

Ciasto przelać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzch wysypać czarną porzeczkę. Piec w 180 st. C przez 35 minut.




2 komentarze:

  1. mm robię bardzo podobne (niedługo ukaże się na blogu )
    zapraszam serdecznie

    Pozdrawiam!
    newyolkkitchen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mm robię bardzo podobne (niedługo ukaże się na blogu )
    zapraszam serdecznie

    Pozdrawiam!
    newyolkkitchen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń