piątek, 27 listopada 2015

Papryka faszerowana mięsem

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to jak dla mnie bardzo smaczne danie. Papryki rozpływają się w ustach, a farsz jest idealny.
Inspiracja przepisu




Składniki:

5 czerwonych papryk
1 woreczek ryżu
20 dag startego żółtego sera
40 dag mięsa mielonego
1 puszka kukurydzy
odrobina wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
odrobina oleju
przyprawy: słodka papryka, chilli, suszona natka pietruszki bądź świeża, sól, pieprz

Ryż ugotować w lekko solonej wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, podsmażyć, na koniec dodać posiekany czosnek. Doprawić. Wymieszać mięso z ryżem, pietruszką, kukurydzą i połową sera.
Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne. Przeciąć papryki na połówki, faszerować każdą część, a na wierzch posypać żółtym serem. Papryki układać w naczyniu żaroodpornym i na dno wlać odrobinę wody. Piec ok. 40 minut w 180 st. C.


1 komentarz:

  1. Moja mama zawsze takie robi :) są przepyszne :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń