sobota, 7 listopada 2015

Pyszne ciasto z brzoskwiniami

Dzisiaj czas na pyszne i rozpływające się w ustach ciasto z brzoskwiniami, na szybko.
Biszkopt z przepisu siostry Anastazji, reszta własna inwencja twórcza.




Składniki:

Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Kolejno dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec w 180 st. C przez 30 min. Po upieczeniu biszkopt wystudzić.

Masa śmietanowa:

0,5 l śmietany schłodzonej 30%
2 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa
2 galaretki brzoskwiniowe
wrzątek
brzoskwinie

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Galaretkę cytrynową rozmieszać w pół szklanki wrzątku. Ostudzić i wlać do śmietany, wymieszać. Lekko sztywniejącą masę śmietanową rozsmarować na biszkopcie, ułożyć brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową,  rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach wrzątku. Schłodzić ciasto w lodówce.



Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz