Biszkopt z przepisu siostry Anastazji, reszta własna inwencja twórcza.
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Kolejno dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec w 180 st. C przez 30 min. Po upieczeniu biszkopt wystudzić.
Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany schłodzonej 30%
2 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa
2 galaretki brzoskwiniowe
wrzątek
brzoskwinie
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Galaretkę cytrynową rozmieszać w pół szklanki wrzątku. Ostudzić i wlać do śmietany, wymieszać. Lekko sztywniejącą masę śmietanową rozsmarować na biszkopcie, ułożyć brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach wrzątku. Schłodzić ciasto w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz