czwartek, 7 stycznia 2016

Gruszkowiec, Ciasto z gruszkami

Gruszkowiec to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Ciekawy smak gruszek w cieście sprawia, że je się go ze smakiem.
Inspiracja



Składniki:

2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
0,5 szklanki cukru pudru
2 jajka

***

6 dużych gruszek 
skórka i sok z cytryny
litr wody
0,75 szklanki cukru

***
1 szklanka mleka1 szklanka śmietanki kremówki0,75 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego5 jaj3 łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki soli
Gruszki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, obficie skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny, włożyć gruszki, ponownie doprowadzić do wrzenia, odstawić do wystygnięcia, potem osączyć na sicie.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia w kształcie formy, większy niż spód, odkleić górny arkusz. Ciasto przenieść razem z dolnym papierem do formy, podnieść brzegi, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec 20 minut.
Jaja wybić, rozkłócić. W połowie mleka rozmieszać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jaja, dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko i śmietanę wlać do rondla, wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, zagotować, zestawić z ognia, mieszając, dodać masę jajeczną, i nie przerywając mieszania, ponownie wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, odstawić. Na zapieczone ciasto rozłożyć równo gruszki, zalać masą mleczno-jajeczną, wstawić do gorącego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 170 st. C. 





Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Wlać rozkłócone jajka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na godzinę. 



3 komentarze: