wtorek, 29 marca 2016

Fale Dunaju

Zastanawiałam się długo jakie upiec ciasta na Wielkanoc. Aż wreszcie przypomniałam sobie o dawnym zeszycie z przepisami. Znalazłam w nim przepis na ciasto Fale Dunaju, więc postanowiłam wypróbować. Wyszło bardzo dobre ciasto z owocami i pyszną masą.







Składniki na ciasto:

6 jajek w temp. pokojowej
1 szklanka cukru pudru
200 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 szklanki mąki
wiśnie i maliny

Składniki na krem:

200 g masła
350 ml mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy

Polewa czekoladowa:

3/4 tabliczki czekolady gorzkiej z wysoką zawartością kakao
kilka piór masła


Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami dodawanymi pojedynczo. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce do reszty ciasta. Wymieszać. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Przygotowaną wcześniej mniejszą blaszkę do pieczenia wyłożyć jasnym ciastem, a potem ciemnym. Owoce układać rzędami wzdłuż dłuższego boku blaszki, tak by potem powstały fale. Piec w temp. 180 st. C przez 40 minut. Wystudzić.
Zrobić masę. Zagotować 250 ml mleka z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Utrzeć budyniową masę z masłem, tak by powstał krem. Rozprowadzić krem na cieście z owocami.
Czekoladę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto polewą w dowolny wzór.





4 komentarze:

  1. bardzo lubię to ciasto :) jest pyszne i do tego jak ciekawie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż wstyd się przyznać,ale nigdy nie próbowałam tego ciasta,wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda obłędnie :-) jakiej formy Pani użyła (wymiary)? Będę wdzięczna za odpowiedź, gdyż jutro zmierzam je upiec:-)

    OdpowiedzUsuń