niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasto drożdżowe z jabłkami i waniliową kruszonką

Lubię czasem upiec drożdżowe ciasto. Jest bardzo proste i apetyczne. Ciasto drożdżowe z jabłkami i waniliową kruszonką pachnie i smakuje znakomicie.




Składniki:

60 dag mąki
pół szklanki cukru+ pół łyżeczki
4 jajka
1 szklanka mleka
pół kostki margaryny
5 dag drożdży
szczypta soli
aromat cytrynowy
5 jabłek

Mleko lekko podgrzać, dodać pół łyżeczki cukru, pokruszone drożdże. Wymieszać składniki ze sobą. Mąkę przesiać, wlać rozczyn drożdżowy, lekko z wierzchu zmieszać z mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
2 białka ubić. Resztę jajek utrzeć, masło rozpuścić. Do mąki z rozczynem dodać utarte jajka, ubite białka, masło, sól i aromat. Wyrobić ciasto. Wykleić ciastem przygotowaną formę do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasto. Zrobić na wierzch kruszonkę.

Kruszonka:

10 dag mąki
10 dag margaryny rozpuszczonej
10 dag cukru
cukier waniliowy

Wymieszać składniki ze sobą, by powstała kruszonka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. około 1 godziny. Można na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć termoobieg, gdy ciasto nie jest wystarczająco rumiane. Po upieczeniu uchylić drzwiczki.
Należy pamiętać, by ciasto, po wystudzeniu przykryć ściereczką, wtedy nam nie wysycha.



2 komentarze: