środa, 8 stycznia 2014

Pierś z kurczaka w jogurcie greckim

Po sytym czasie świąt, najwyższa pora na obiady w wersji light. Pierś z kurczaka w jogurcie greckim jest właśnie takim lekkim daniem. Pierś wychodzi bardzo miękka i soczysta. Wspaniała alternatywa dla zwykłych kotletów.
Jako ciekawostkę podam, że pierś z kurczaka w jogurcie greckim proponowana jest w diecie Dukana.



Składniki dla 4 osób:

1 podwójna pierś z kuczaka
200 g jogurtu greckiego
przyprawa do kurczaka złocista
zioła prowansalskie
0,5 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
koperek
1 pomidor

Piersi kurczaka opłukać, przeciąć wzdłuż każdą, tak, aby były 4 części. Oprószyć przyprawą do kurczaka. Jogurt grecki wymieszać z papryką, ziołami, solą, pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić w kosteczkę, dodać do jogurtu. Wymieszać. Piersi z kurczaka włożyć do marynaty jogurtowej, dobrze obtoczyć. Posypać koperkiem. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidor pokroić w plastry i położyć na wierzch. Zapiekać pod przykryciem 40 minut. Zdjąć przykrywkę i zapiekać jeszcze parę minut do zrumienienia. Podawać z ryżem lub ziemniaczkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz