niedziela, 7 czerwca 2015

Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Bardzo nam smakuje, jest mięciutka i pięknie pachnie. Można się nią najeść do syta.







Składniki:

1 kg karkówki, bądź łopatki
40 dag obranych pieczarek
2 czerwone papryki
3 cebule
mąka do obtaczania mięsa

Zalewa:

1,5 szklanki wody
0,5 szklanki keczupu pikantnego
1 mały koncentrat pomidorowy
ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę
ostra papryka mielona
słodka papryka mielona
sól
pieprz

Karkówkę pokroić na średniej grubości plastry. Przyprawić solą i pieprzem, obtaczoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić na ósemki i położyć na karkówce. Na cebulę wyłozyć pokrojone na pół pieczarki. Na koniec cienkie plasterki czerwonej papryki. Przygotować zalewę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalać nią mięso i warzywa. Naczynie zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 st. C na około 1,5-2 godziny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz