Golonka z indyka w sosie własnym, mizeria z pomidorów i ogórków, a do tego młode ziemniaczki z koperkiem.
Palce lizać !!!
Składniki:
2 golonki z indyka
1 litr wody
4 ziela angielskie
2 listki laurowe
pieprz mielony
sól
1 marchewka
1 pietruszka
lubczyk
Ugotować golonki razem z warzywami w wodzie i przyprawach do miękkości. Wyjąć golonki i oddzielić mięso od kości. Ugotowane warzywa zetrzeć na tarce. Mięso i warzywa wrzucić z powrotem do wywaru. Zrobić zasmażkę.
Zasmażka:
1 łyżka mąki
odrobina wody zioła prowansalskie
Mąkę wymieszać z wodą by nie było grudek, dodać zioła. Wlać zasmażkę do wywaru z mięsem i warzywami. Zamieszać i zagotować.
Mizeria:
2 ogórki gruntowe
2 pomidory
garść szczypiorku
sól
pieprz
gęsty jogurt naturalny lub śmietana
Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Pomidory w kostkę, a szczypiorek posiekać. Doprawić i wymieszać z jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz