poniedziałek, 30 września 2013

Marynowane grzyby różne

Dwa lata temu zaraziłam się pasją grzybobrania. Przedtem nie wiedziałam, co ludzie w tym widzą, dopóki sama nie zostałam zabrana na zbieranie grzybów. 

Teraz uwielbiam chodzić po lesie w poszukiwaniu grzybków. Oczywiście większość idzie do suszarki, ale gdy tylko uda mi się zebrać wystarczającą ilość małych grzybków, marynuję je. Słoiczek marynowanych grzybków to wspaniały dodatek na stół.

 




Składniki:

podgrzybki, prawdziwki, maślaki
kwasek cytrynowy
marchewka
cebula
ziele angielskie
listek laurowy
pieprz czarny ziarnisty
woda

Zalewa:

2 szklanki wody
1 szklanka octu
4-5 łyżek cukru

Do słoiczków kładziemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, po listku laurowym, 2 plastry marchewki i plaster cebuli.

Grzyby obieramy, czyścimy. Zagotowujemy wodę z odrobiną kwasku cytrynowego, wrzucamy grzyby. Gotujemy 15 minut, odcedzamy. Zagotowujemy zalewę. Grzybki wrzucamy do słoiczków, zalewamy i pasteryzujemy 15 minut, odwracamy słoiczki do góry dnem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz