wtorek, 10 września 2013

Gołąbki po meksykańsku

Moje ulubione gołąbki po meksykańsku z przepisu mamy.





Składniki:

1 kg mielonej łopatki
1 kg poszatkowanej drobno kapusty białej
2 woreczki ryżu
1 pełna szklanka kaszy manny
6 jajek
sól
pieprz
olej
bułka tarta

całe liście kapusty do wyłożenia naczynia żaroodpornego


Sos:

1 litr wody
1 łyżka smalcu
1 domowy przecier pomidorowy
sól
pieprz
szczypta imbiru
szczypta ziół prowansalskich

 Zagotować wodę ze smalcem i przecierem, doprawić.

Wszystkie składniki wyrobić dokładnie w misce. Formować małe kotleciki (u mnie dosyć pokaźne), obtaczać w bułce tartej i ostrożnie smażyć na oleju, żeby się nie rozpadły. Naczynie żaroodporne wyłożyć liśćmi kapusty, układać kotleciki, przykryć liśćmi.  Zalać sosem. Zapiekać ok. 2 godzin w 180 st. pod przykryciem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz