Sezon śliwkowy w pełni. Lubię ciasta z tymi owocami. W dodatku dostałam koszyk pełen śliwek, jak z tego nie skorzystać...
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiego masła
0,5 szklanki cukru lub szklanka w zależności od słodkości śliwek
0,5 szklanki śmietany kwaśnej
2 jajka
3 łyżki oleju
cukier waniliowy
opcjonalnie aromat
śliwki
Składniki na kruszonkę:
15 dag masła
15 dag mąki
10 dag cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
Zagnieść kruszonkę i wstawić do zamrażalnika. Zrobić ciasto. Wszystkie składniki ubić w mikserze. Wylać ciasto na wysmarowaną formę. Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki. Układać na cieście. Na wierzch zetrzeć ciasto kruszonki. Piec w 180st. C około godziny.
Kocham takie ciasto :)
OdpowiedzUsuń