wtorek, 17 września 2013

Schab w sosie i sałatka cebulowa

Przepis na schab w sosie i sałatkę cebulową dostałam od siostry. Schab rozpływa się w ustach, a sałatka jest bardzo wyrazista, w połączeniu z zestawem surówek daje ostry akcent drugiemu daniu.



Składniki na schab w sosie: /4 porcje/

4 plastry schabu
olej
sól ziołowa
pieprz
woda
2 łyżki mąki
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
maggi
opcjonalnie sos pieczeniowy z torebki

Schab delikatnie uderzyć 2-3 razy tłuczkiem, doprawić solą ziołową i pieprzem. Podsmażyć schab na oleju. Po podsmażeniu przełożyć schab do garnka wraz z tłuszczem, na którym go smażono. Zalać wodą, tak aby przykryć schab. Dusić pod przykrywką na małym ogniu do miękkości. Mąkę rozrobić ze śmietanką i ewentualnie sosem pieczeniowym. Zalać schab, wymieszać i doprawić maggi. Podgotować.


Składniki na sałatkę cebulową:

2 cebule
vegeta
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka śmietanki słodkiej

Pokroić cebulę w kostkę. Dodać jogurt i śmietankę, doprawić. Zostawić na 0,5 godziny w chłodnym miejscu.


1 komentarz: