czwartek, 19 września 2013

Bigos, czyli jak zrobić i się nie narobić!

Bigos to danie, które zawsze będzie kojarzyło mi się ze świętami w domu rodzinnym. Zapach bigosu wypełniał cały dom na kilka dni przed świętami, gdyż jak wiadomo, odgrzewany jeszcze lepszy.
Prosty przepis na szybki i smaczny bigos jak u mamy, który można zrobić samemu, a mamę zaprosić na degustację ;)



Składniki:

1,5 kg kiszonej kapusty
20 dag wędzonego boczku
0,5-1 kg kiełbaski podwawelskiej, śląskiej lub innej
0,5-1 szklanki keczupu łagodnego
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
opcjonalnie pieczarki
woda

Kapustę parokrotnie przepłukać z kwasu. Ugotować w garnku. Na patelni podsmażyć pokrojony
w kostkę boczek. Dodać pokrojoną kiełbaskę. Przecier połączyć z keczupem. Jeżeli mięso będzie już podsmażone, dodać wymieszany keczup z przecierem. Ponownie wymieszać.
Gdy kapusta będzie miękka, przełożyć zawartość patelni do garnka. Gotować jeszcze z pół godziny. Podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać do reszty. Można doprawić bigos, chociaż moim zdaniem już tego nie wymaga.





Przepis bierze udział w akcji:
 http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470

5 komentarzy:

  1. Bigosik, mniam! :) Do tego kromeczka chleba i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dziś bigos, właśnie się gotuje, tylko mieszany - z obu kapust :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy najbardziej na kompozycji wszystkich składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach - choć wiadomo, że nie można jeść go za często. Też polecam takie trochę inne rozwiązanie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/

    OdpowiedzUsuń