sobota, 18 stycznia 2014

Amerykański sernik jagodowy

Moja, mieszkająca w Anglii siostra, często mówi mi o tym, jak od czasu do czasu odpręża się siedząc w Starbucksie, popijając waniliowe Frappuccino z kawałkiem pysznego cheesecake. Powiem szczerze, że troszkę jej tego zazdroszczę. Moim marzeniem, trochę snobistycznym;), ale każdy jakieś takie ma, jest popołudniowe popijanie macchiato w kawiarni Starbucks, mając na sobie szpilki od Manolo Blahnika:)
Ażeby uszczknąć troszkę tych marzeń postanowiłam upiec sernik jagodowy typu american cheesecake. Przyznam szczerze, że z wieloma modyfikacjami, np. nie piekłam go w kąpieli wodnej. Wyszedł super, ma śliczny fioletowy kolor.






Składniki:

Spód:

200 g pokruszonych ciasteczek Digestive, u mnie zwykłe herbatniki
100 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:


1 kg sera "wiaderkowego" lub serków Philadelphia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
3 łyżki mąki
słoiczek musu jagodowego Anielskie Przysmaki lub 200-300g jagód

Polewa śmietanowa:

1 szklanka śmietany kwaśnej gęstej
aromat cytrynowy
2 łyżki cukru pudru

Ciastka pokruszyć np, wałkiem, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę szerokości 26 cm, wyłożyć szczelnie folią aluminiową, wgnieść ciastka na spód. Schłodzić 15 minut.
Składniki na polewę wymieszać ze sobą mikserem.
Ser, cukier, mąkę i mus jagodowy lub owoce zmiksować, dodawać po jednym jajku. Wymieszać. Masę wylać na ciastka. Piec w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku przez 55 minut. Wyjąć ciasto, nie wyłączając piekarnika. Rozprowadzić polewę śmietanową i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić ciasto. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Można obsypać ciasto wiórkami kokosowymi.
Na drugi dzień najpyszniejsze.






Sernik jagodowy bierze udział w akcji/konkursie Tęcza Smaków


2 komentarze:

  1. sernik jest piekny , tylko spód który jest żółty psuje całość fioletu , tqakie jest założenie akcji, że ma byc w całości jednego koloru :) ale dodaję z radością do akcji - walczy jednak o nagrode pocieszenia :)

    OdpowiedzUsuń