piątek, 10 stycznia 2014

Ciasto jogurtowo-jabłkowe

Mam sporą ilość jabłek w spiżarni, więc chętnie szukam przepisów na wykorzystanie ich. Ciasto jogurtowo-jabłkowe wydało mi się dosyć ciekawe. Jednak przyznam, że mimo mojego wkładu w skrupulatność wykonywania tego ciasta, niezbyt mi wyrosło. Wszystko robiłam zgodnie ze wskazówkami.
Może Wam się uda lepiej.
Przepis inspirowany TU




Składniki:
 
1 szklanka mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru, wg mnie 1/2
100 g jogurtu naturalnego
3 jajka
cukier waniliowy  
2 jabłka






 Jajka utrzeć z cukrami na puszysto. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na ósemki. Dodać do masy i wymieszać. Piec w tortownicy 26cm około 40 minut. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasto bardzo często robię :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza Klasyka ! Szybko , tanio i przede wszystkim smacznie !
    Do ciasta obowiązkowo dobra kawka dlatego zapraszam do siebie na bloga http://blog.tossa.pl/

    OdpowiedzUsuń