środa, 29 stycznia 2014

Szynka z suszonymi pomidorami, kolendrą i majerankiem

Domowe wędliny zawsze cieszą się dużym powodzeniem na każdym stole. Ciekawa marynata i dodatek konfitury sprawiają, że równie szybko z niego znikają. Poniżej przepis na szynkę z suszonymi pomidorami, kolendrą i majerankiem.



Składniki:

70 dag szynki
2 łyżki suszonych pomidorów z oregano i chilli Skworcu
1 łyżeczka kolendry ziarna
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
sól morska
2 ząbki czosnku
olej
konfitura żurawina z jabłkiem Anielskie Przysmaki


Zrobić marynatę. Suszone pomidory, słodką paprykę, kolendrę i majeranek wymieszać z olejem. Czosnek pokroić w paseczki, dodać do marynaty. Szynkę posolić, wysmarować marynatą. Odstawić przykrytą folią aluminiową, na około 12 godzin do lodówki. Obwiązać szynkę sznurkiem, włożyć do rękawa foliowego wraz
z marynatą i piec 50 minut w 180 st. C z termoobiegiem. Po 30 minutach pieczenia przeciąć rękaw. Podawać z konfiturą żurawinową z jabłkiem.

Recenzje produktów:

Suszone pomidory z oregano i chilli firmy Skworcu to nowość na rynku przypraw. Mocno pomidorowy smak, nieco ostry poprzez dodatek chilli. Takiej przyprawy śmiało trzeba użyć do marynaty mięsa. Zapach przyprawy niesamowity, poprzez szczelnie zamknięte woreczki.

Gamę przypraw do różnych marynat mięs znajdziecie na stronie: www.skworcu.com.pl



Konfitura żurawina z jabłkiem Anielskich Przysmaków świetnie pasuje do domowych wędlin. Wzbogaca walory smakowe mięsa. Nie spotkałam się jeszcze z połączeniem żurawiny z jabłkiem. Stwierdzam jednak, że to bardzo dobry pomysł. Gorąco polecam do wszelkich mięs! Zajrzyjcie na stronę Anielskich Przysmaków, mają tam całkiem niezłe kombinacje konfitur!








1 komentarz: