poniedziałek, 15 grudnia 2014

Deser a'la tiramisu z maliną

Pyszny deser na specjalne okazje dla dwojga lub całej rodziny. Nieco pracochłonny.





Składniki dla 4 osób:

3 żółtka
1,5 szklanki mleka + 0,5 szkl.
1/4 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki
kieliszek Amaretto
25 dag mascarpone
1 łyżka masła 
kilka biszkoptów podłużnych 
aromat rumowy kilka kropel
pół szklanki kawy rozpuszczalnej z 2 łyżekposłodzonej
kakao do posypania na wierzch
maliny

Ugotować budyń. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Mąkę zmiksować z pozostałym mlekiem i żółtkami. Do gotującego mleka powoli dolewać zmiksowaną masę, ciągle mieszając do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować z mascarpone, budyniem, aromatem i Amaretto.
W wystudzonej kawie maczać biszkopty przez sekundę.

W pucharkach układać po dwa biszkopty, wkładać masę łyżką i wrzucać maliny. Posypać kakao po wierzchu. Schłodzić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz