Składniki:
1 kg surowego boczku
majeranek
tymianek
sól morska
pieprz mielony
3 ząbki czosnku
olej
Boczek opłukać, obsuszyć ręcznikiem papierowym. Nakłuwać wykałaczką. Zrobić marynatę z ziół, przeciśniętego czosnku, zmielonej soli morskiej, pieprzu i oleju. Wysmarować boczek, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Piec pod przykryciem 1 godzinę termoobiegiem, po upływie tego czasu, zdjąć wierzch naczynia żaroodpornego i podpiec 5 minut.
Moje pozostałe propozycje wędlin na świąteczny półmisek:
I.
http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/01/szynka-z-suszonymi-pomidorami-kolendra.html
II.
http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/10/rolada-drobiowa-z-pieczarkami.html
III.
http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/01/opatka-miodowo-musztardowo-cytrynowa.html
IV.
http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2013/12/schab-ze-sliwka.html
V.
http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2013/07/pieczen-z-cukinia-i-miesem-mielonym.html
VI.
http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/11/szynka-w-chrzanowo-majonezowo.html
Pycha:)
OdpowiedzUsuń