czwartek, 2 stycznia 2014

Cycek teściowej

Szukając ciekawych pomysłów na ciasto, natknęłam się na bloga, na którym widnieje ciasto o intrygującej nazwie Cycek teściowej. Rozbawiła mnie ta nazwa i całą moją rodzinę, gdy każdemu podawałam nazwę ciasta goszczącego na świątecznym stole. Jest pyszne.

Przepis znalazłam TU.




Składniki:

Biszkopt kakaowy: 

6 jaj
1 szk cukru
¾ szklanki mąki pszennej  
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
poncz do nasączenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao. Lekko wymieszać. Wylać ciasto na przygotowaną formę do pieczenia. Piec w 180 st. C ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół. Każde ciasto nasączyć ponczem.

Ciasto makowo – kokosowe:

5 białek 
0,5 szklanki cukru
10 dag kokosu   
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w 180 st. C około 40 minut .
 
Masa:
5 żółtek
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
25 dag margaryny
6 łyżek cukru pudru
1 litr mleka

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wystudzić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na pół godziny. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
 
Wierzch:

1 duża paczka okrągłych biszkoptów 
rodzynki 
2 galaretki pomarańczowe
wrzątek


Galaretki rozpuścić jak na opakowaniu.

Przełożenie placka:
 
Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo-kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągłe biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – zalać galaretką , która zaczyna się lekko ścinać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
 

1 komentarz: