niedziela, 9 marca 2014

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to doskonała przekąska. Pięknie prezentuje się na Wielkanocnym stole, jak również podczas przeróżnych imprez. Szybciutko znikają.




Składniki:

20 jajek
60 dag pieczarek obranych
2 cebule
natka pietruszki
rzeżucha
tymianek
pieprz
sól
słodka czerwona papryka
10 dag startego żółtego sera 
odrobina masła

Jajka ugotować na twardo czyli licząc 10 minut od wrzenia. Bardzo wygodne jest posiadanie tzw. kukułczego jajka. Wodę można posolić, wtedy łatwo obrać jajka ze skorupki.
Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule drobno pokroić w kosteczkę. Zeszklić na odrobinie masła, dodać pieczarki, dobrze przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem, gdy zmniejszą objętość. Chwilę podsmażyć. Wystudzić.
Jajka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać do pieczarek, razem z posiekaną natką pietruszki. Wymieszać. Faszerować połówki białek. Posypać każdą na wierzch startym żółtym serem, rzeżuchą i słodką czerwoną papryką.




1 komentarz:

  1. Wspaniały przepis i dziękuje za udział w konkursie :D,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń