niedziela, 16 marca 2014

Pikantne ślimaczki-paszteciki z ciasta francuskiego

Czy macie w lodówce opakowanie ciasta francuskiego lub chcecie zrobić przekąski na stół? Prawie każdy ma w domu szynkę, ser żółty, keczup. Proponuję przyrządzić coś wytrawnego. Pikantne ślimaczki-paszteciki z ciasta francuskiego to znakomita przekąska na imprezy i nie tylko. Na zimno i na ciepło.




Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
keczup pikantny
szynka
starty żółty ser
sól
pieprz
natka pietruszki
opcjonalnie rzeżucha
1 jajko
mąka do podsypania

Na stolnicy podsypać mąkę pod ciasto francuskie. Rozwinąć rulon ciasta, posmarować go keczupem pikantnym. Posypać startym żółtym serem, pokrojoną w cieniutką kosteczkę szynką i natką pietruszki. Można dodać rzeżuchę-gdy mamy. Posolić i doprawić pieprzem. Przekroić ciasto na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdą połówkę na 2cm paseczki. Zwijać każdy paseczek w rulonik. Dla uzyskania efekty ślimaczków, każdy rulonik układać na boku. Ja położyłam na złączeniach, więc wyszły bardziej paszteciki. Każdy ślimaczek smarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku z termoobiegiem około 17 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz