Składniki:
2 kg kaczka
3 pomarańcze+1 do ozdoby
1 cebula
olej bądź oliwa
sól
pieprz
2 łyżki miodu
bulion (szklankę)
nici do zszycia kaczki
folia aluminiowa
wykałaczka
Kaczkę natrzeć olejem, solą i pieprzem. Ponakłuwać mięso gęsto. Wstawić do lodówki na noc. Zszyć jeden otwór kaczki, w drugi włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i wlać do środka kaczki. Zaszyć drugi otwór. Zagotować bulion. Podlać kaczkę. Wycisnąć sok z dwóch pomarańczy i zmieszać z miodem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Włożyć kaczkę w brytfance, piersiami w dół, przykryć folią aluminiową. Piec w tej temperaturze pół godziny, potem posmarować kaczkę na wierzchu miodem z sokiem i zwiększyć do 200 st. C. Piec następne pół godziny. Obrócić kaczkę posmarować drugą stronę miodem z sokiem. Piec godzinę w 200 st. C. Czwartą pomarańczę pokroić w plastry i położyć na kaczce. Gdy kaczka ma ponad 2 kg musimy podpiec ją jeszcze z 15 minut. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
taka jest świetna kaczka, robiłam kiedyś:d
OdpowiedzUsuńPo wypłacie wypróbuję, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńcuuudo!!!
OdpowiedzUsuń