Zupa teściowej to przygotowany przez moją mamę, przepis na szybkie, pożywne danie. Szczerze przyznam, że tworzyliśmy zupę ze składników, które były pod ręką. Taką nazwę wymyśliliśmy, a właściwie mój narzeczony. Domyślacie się już, dlaczego "teściowej"? :)
Przepis bierze udział w Akcji Pudliszki Pomidorowe Inspiracje. Kategoria Mięso.
Super rozgrzewa, zwłaszcza w takie deszczowe dni jak dziś. 
Składniki:
kilka ogórków kiszonych
2 puszki fasoli czerwonej
kiełbasa zwyczajna- 3 małe laski
trochę boczku
pomidory z puszki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki 
papryka czerwona 
świeża bazylia
zioła ulubione, u mnie mieszanka suszonych pomidorów z solą morską i szczypiorkiem 
pieprz
2 szklanki wody 
dodatkowo:
1 łyżka mąki rozmieszana z wodą do zagęszczenia zupy
Wszystkie składniki-te, które można, pokroić w kostkę. Kiełbaskę i boczek podsmażyć, dolać 2 szklanki wody, gotować 5 minut. Dodać paprykę, fasolkę czerwoną, ogórki i koncentrat pomidorowy Pudliszki. Doprawić świeżą bazylią, innymi ziołami i pieprzem. Zagęścić i zagotować. 

na takie deszczowe i chłodne dni jak ten zupa idealna!!:)
OdpowiedzUsuń