sobota, 20 września 2014

Kruche ze śliwkami i kruszonką z migdałami

Śliwek pełno, czemu więc nie korzystać z tego? Do dziś pamiętam jak piekłyśmy w dzieciństwie, z siostrą i babcią, kruche ze śliwkami z własnego sadu. Pamiętam też, że wszystkie zapomniałyśmy o tym cieście i się ono dosyć przypaliło. To do dziś najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam, tak zapadło mi w pamięć.

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką z migdałami to szybkie i tradycyjne ciasto urozmaicone przeze mnie jedynie o migdały od Skworcu.







Składniki na formę 28x24:

70 dag śliwek przekrojonych na połówki

1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka śmietany gęstej
20 dag margaryny zimnej czy masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Mąkę posiekać z margaryną, wbić jajko, wsypać cukry, proszek i dodać śmietanę. Wyrobić kruche ciasto, zawinąć w folię i do lodówki na 1 godzinę.

Kruszonka z migdałami:

5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
5 łyżek płatków migdałów firmy Skworcu + na wierzch do posypania
3 łyżki masła

Wymieszać wszystkie składniki palcami i zrobić kruszonkę.

Przygotowaną formę wyłożyć ciastem, na to ułożyć połówki śliwek i posypać kruszonką. Na wierzch można do ozdoby rozsypać niewiele płatków migdałów. Piec w 180 st. C przez 50 minut.








Ciacho na widelcuCiasta bez mikseraŚliwka - robaczywka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz