sobota, 13 września 2014

Racuchy z jabłkami

Dziś sobota. W taki leniwy dzień mam ochotę na jakieś słodkości. Ostatnio ciągle słyszy się o akcji jedzenia jabłek, a ja w przydomowym sadzie mam parę jabłoni, które pięknie obrodziły w owoce. Dlatego padło na racuchy z jabłkami.




Składniki:

2,5 szklanki mąki krupczatki lub pszennej
2 jajka
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 szklanki mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jabłka
olej
cynamon lub przyprawa do szarlotki
cukier puder do posypania

Zrobić ciasto naleśnikowe, mieszając mąkę, jajka, mleko, cukry, proszek i cynamon ze sobą. Obrane jabłka pokroić na cienkie kawałeczki i wymieszać z ciastem. Na rozgrzanym oleju smażyć po obu stronach. Posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem.




Jabłka wolności

2 komentarze:

  1. świetny post :)

    pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń