piątek, 24 października 2014

Rolada drobiowa z pieczarkami

Rolada drobiowa z pieczarkami to smaczna domowa wędlina. Świetnie sprawdzi się do kanapek, jak również na świątecznym stole.



Należy poczekać, aż rolada wystygnie, wtedy się ładnie kroi. Ja na zdjęciu poniżej nie zaczekałam;)






Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka
0,5 kg pieczarek
tymianek
oregano
słodka mielona papryka
sól
pieprz
olej
4 jajka
0,5 szklanki majonezu
40 dag startego sera żółtego






Do zmiksowanych jaj dodać majonez i ser. Wymieszać. Przygotowaną wcześniej formę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Wylać masę. Piec w 200 st. C. 20 minut.
Wystudzić ciasto. Zdjąć papier.

Przekroić wzdłuż filety i lekko rozbić. Wlać odrobinę oleju do miski, włożyć filety, posypać oregano, papryką, solą i pieprzem.

Pieczarki obrać, zetrzeć na grubej tarce, usmażyć na odrobinie oleju, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Filety wyłożyć na odwrócone spodem ciasto, przykryć pieczarkami. Zwinąć roladę, można pomóc sobie ściereczką. Piec w 180 st. C 45 minut.

Pamiętajcie, aby dobrze doprawić roladę, inaczej jest mdława, bez wyraźnego smaku.


Grzyby

1 komentarz: