czwartek, 30 października 2014

Rogaliki z konfiturą różaną

Rogaliki z konfiturą różaną. Konfiturę sama zrobiłam latem z płatków róży rosnącej w moim ogrodzie. Przepis Tu.
Doskonałe łakocie do herbaty czy kawy. Inspiracja na rogaliki Tu





Składniki:

200 g masła zimnego
250 ml jogurtu naturalnego
2,5 szklanki mąki
1 jajko

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać jogurt. Zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki. podzielić ciasto na dwie części. Każdą po kolei rozwałkować cienko, wykroić duży okrąg i podzielić go jak na zdjęciu.





Każdą część smarować cienko konfiturą. Zwijać zaczynając od szerszej części i lekko "zakrzywiać" na kształt rogalika.




Na przygotowanej formie układać rogaliki, każdy rogalik smarować zblenderowanym jajkiem. Piec 20 minut
w nagrzanym do 160 st. C piekarniku. Najlepsze gdy ostygną.





4 komentarze: