czwartek, 20 listopada 2014

Kurczak na butelce z piwem

Zdecydowałam, że na uroczysty obiad podam kurczaka nabitego na butelkę z piwem. Wyszedł pysznie - chrupiąca skórka i delikatne mięsko. Łatwy w zrobieniu i efektowny.





Składniki:

kurczak cały
sól
pieprz
słodka czerwona papryka
czosnek
tymianek
olej-oliwa
piwo butelkowe

Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić jeśli trzeba. Natrzeć oliwą, solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. W środek kurczaka wetrzeć rozgnieciony czosnek. Odstawić do lodówki na ponad dwie godziny.

Butelkę z piwem oczyścić z etykiet i kleju.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C góra-dół.

Kurczaka nabić na butelkę, zdjąć kapsel i włożyć w naczyniu żaroodpornym na najniższą półkę w piekarniku. Piec w zależności od masy kurczaka (1 godzina na 1 kg). W tym czasie wsypać odrobinę soli do butelki z piwem, wtedy piwo wyleje się fontanną na naszego kurczaka. Można polewać kurczaka także sosem wytworzonym w naczyniu, dzięki czemu będzie soczysty. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia przełączyć piekarnik na termoobieg.
Podawać z warzywami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz