środa, 26 listopada 2014

Szynka w chrzanowo-majonezowo-ketchupowej skorupce

Wypróbowuję przepisy na świąteczne wędliny, niedawno natknęłam się na przepis Tu na szynkę w chrzanowo-majonezowo-ketchupowej skorupce. Od siebie dodałam sól i więcej ketchupu.





Składniki:

1 kg szynki
2 łyżki chrzanu ze słoika
2 łyżki ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżka oleju
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
sól

rękaw do pieczenia

Szynkę nasmarować dobrze solą.
Zrobić marynatę. Wymieszać ze sobą chrzan, ketchup, majonez, olej, pieprz i ziele angielskie.
Przełożyć szynkę do marynaty i wysmarować. Odstawić do lodówki na 24 godziny. W razie potrzeby przewiązać sznurkiem mięso. Piec w rękawie 1 godzinę góra-dół, wyjąć z rękawa szynkę i podpiec jeszcze kwadrans na termoobiegu.





2 komentarze:

  1. Super :) Takie domowe szynki sa nieporównywalnie lepsze w smaku niż te kupne ;) Pychota!

    OdpowiedzUsuń