Składniki:
1 jajko
10 dag śmietany 18%
10 dag roztopionego wystudzonego masła
niecałe 2 szklanki mąki
szczypta soli
Farsz:
50 dag mięsa mielonego wołowego (dałam wieprzowinę, której Karaimi jej nie jedzą)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
tymianek
sól
pieprz
W misce wymieszać ręką jajko z masłem, szczyptą soli i śmietaną. Dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić ciasto. Włożyć je do woreczka i do lodówki na godzinę.
Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem. Doprawić. Odstawić do lodówki.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać spore ok 10 cm kółka. Nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Przekłuć widelcem kibiny by nie popękały. Piec na blaszce wyłożonej papierem ponad pół godziny do zrumienienia.
świetne, zapisuję przepis do wykorzystania:)
OdpowiedzUsuńNigdy takich cudów nie widziałam, a prezentują się niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Czy śmietana do ciasta ma być słodka czy kwaśna? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń