sobota, 15 listopada 2014

Kibiny

Szukając inspiracji na ciekawe przekąski natknęłam się na kibiny kuchni karaimskiej.  Wyszły znakomicie. Przepis na ciasto, jak i cały etap wyrabiania go jest bardzo lekki i szybki. Ciasto nie klei się do rąk i jest sprężyste. Farsz wzbogaciłam o tymianek, który uwielbiam i więcej czosnku. Inspiracja Tu




Składniki: 

1 jajko
10 dag śmietany 18%
10 dag roztopionego wystudzonego masła
niecałe 2 szklanki mąki
szczypta soli

Farsz:

50 dag mięsa mielonego wołowego (dałam wieprzowinę, której Karaimi jej nie jedzą)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
tymianek
sól
pieprz

W misce wymieszać ręką jajko z masłem, szczyptą soli i śmietaną. Dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić ciasto. Włożyć je do woreczka i do lodówki na godzinę.

Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem. Doprawić. Odstawić do lodówki.

Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na 0,5 cm i wykrawać spore ok 10 cm kółka. Nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Przekłuć widelcem kibiny by nie popękały. Piec na blaszce wyłożonej papierem ponad pół godziny do zrumienienia.


Polecam kibiny z barszczem czerwonym





3 komentarze:

  1. świetne, zapisuję przepis do wykorzystania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich cudów nie widziałam, a prezentują się niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Czy śmietana do ciasta ma być słodka czy kwaśna? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń