piątek, 7 listopada 2014

Potrawka z kurczaka, indyka, mięsa z rosołu

Rosół najbardziej znana zupa i dla większości najlepsza. Ale co zrobić z mięsem pozostałym z gotowania rosołu?? Odpowiedź jest prosta: potrawkę z kurczaka, indyka. Jest znakomitym dodatkiem do drugiego dania.





Składniki:

mięso z rosołu, u mnie: udka z kurczaka, skrzydełko z indyka
pół marchewki
pół pietruszki
7 pieczarek
1 cebula
natka pietruszki
przyprawa do dań z drobiu
sól
pieprz
olej
ewent. odrobina rosołu

Mięso obrać ze skóry i kości, rozdzielić na małe kawałki. Posypać przyprawą do dań z drobiu. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki. Pieczarki obrać i pokroić w paski.
Natkę posiekać.

Na rozgrzany olej wrzucić marchewkę i pietruszkę, podsmażyć. Wrzucić cebulę, i tu ewentualnie wlać odrobinę rosołu. Dorzucić pieczarki, przyprawić solą i pieprzem. Gdy marchewka będzie miękka wrzucić mięso. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut.






2 komentarze: