poniedziałek, 24 listopada 2014

Zupa krem z soczewicy

Soczewica to skarbnica białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Zupa krem z soczewicy to mój pomysł na rozgrzewającą i sytą zupę na obiad.




Składniki:

400 g soczewicy czerwonej
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
2-2,5 l wody
tymianek
sól
pieprz
słodka papryka mielona
chilli mielone
2 łyżki smalcu
1 pomidor
sok z połówki cytryny


Soczewice przepłukać, zalać wodą, wstawić na palnik. Cebulę pokroić, zeszklić na 1 łyżce smalcu, pod koniec dodać czosnek, przełożyć do soczewicy. Słodką paprykę podsmażyć na łyżce smalcu, dodać do zupy. Gdy się zagotuje dodać pokrojonego pomidora, doprawić solą, pieprzem, chilli i tymiankiem. Wlać sok z połówki cytryny. Gdy soczewica będzie miękka- czyli bardzo szybko po zagotowaniu, zmiksować zupę.







Zupa na jesień

2 komentarze:

  1. zupę z soczewica robiłam ale fajny pomysł na zrobienie z niej kremu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń