poniedziałek, 11 maja 2015

Crumble z rabarbarem

Crumble to nic innego jak owoce pod kruszonką. Crumble z rabarbarem to słodko-kwaśny deser.
Rabarbar rośnie na mojej działce, jednak to zielona odmiana, a nie różowa. Chętnie go wykorzystuję w kuchni. Jest kwaskowy i pyszny.
Crumble z rabarbarem zainspirowane jest przepisem Nigelli Lawson lecz zmodyfikowany przeze mnie pod mój smak.





Składniki:

50-70 dag rabarbaru
5 dag cukru drobnego
1 łyżka aromatu waniliowego Skworcu 
1 łyżka masła
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Kruszonka:

17 dag mąki
9 dag zimnego masła
3 łyżki cukru
cukier waniliowy

Rabarbar pokroić na 1 cm-we kawałki. Wrzucić do garnka razem z cukrem, masłem, skrobią i aromatem. Wymieszać i podgrzewać kilka minut, mieszając.

Mąkę, masło i cukry wymieszać w misce robiąc kruszonkę.

Na dno naczynia wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Zapiekać w 190 st. C około 40 minut. Konsumować, gdy trochę wystygnie.







Rabarbarowa rewolucjaWiosenne słodkości!

1 komentarz: