Sezon na rabarbar trwa...
Na mojej działce rośnie rabarbar zielony, jest bardziej kwaskowy. Jeżyny miałam mrożone. Powstało więc ciasto z rabarbarem i jeżynami. Podstawę przepisu na ciasto znalazłam na opakowaniu cukru;)
Składniki:
2,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
cukier waniliowy
50 dag rabarbaru pokrojonego w kostkę
10 dag jeżyn
Kruszonka:
1/5 kostki margaryny
2/3 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru
Kruszonkę zagnieść w kulkę. Zawinąć w folię i na pół godziny do zamrażarki.
Rabarbar wrzucić z odrobiną masła do rondelka i lekko przesmażyć, dodać cukru do smaku, wrzucić jeżyny, wymieszać.
Kostkę margaryny rozpuścić w rondelku i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrami, dodawać mąkę przesianą z proszkiem. Na końcu dodać masło. Utrzeć ciasto mikserem. Wyłożyć na przygotowaną formę. Na ciasto owoce. Na wierzch zetrzeć kruszonkę. Piec godzinę w 180 st. C.
Pysznie *.*
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuń