środa, 20 marca 2013

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa jest jedną z moich ulubionych babek. Idealna na zbliżającą się Wielkanoc. Pyszny cytrynowy smak idealnie komponuje się z filiżanką gorącej herbatki lub kawki. Na pewno zagości na moim świątecznym stole. Często taka babka polewana jest lukrem, jednak ja nigdy za nim nie przepadałam.


Składniki: 

200 g mąki
200 g cukru
200 g margaryny
4 jajka
cytryna
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Margarynę roztopić i lekko wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do masy z żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem, skórkę i sok z cytryny oraz ubite białka. Na małych obrotach wymieszać do połączenia składników. Ciasto wlać do wysmarowanej formy na babkę. Piec 50-55 min w 180 st. C. Wyjmować z formy po wystudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz