Deser kawowo-śmietankowy idealny dla smakoszy kawy i nie tylko. Konsystencją przypomina ptasie mleczko, gdy potrzymamy go dłużej w lodówce. Myślę, że może być dobrym pomysłem na wieczór we dwoje;)
Składniki: porcja dla dwojga
200 ml mleka
1 opakowanie Śnieżki
200 ml kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
starta czekolada do posypania
Zaparzyć 200 ml kawy z jednej łyżeczki, rozpuścić w niej żelatynę i odstawić do wystudzenia. Śnieżkę ubić z mlekiem (można zamiast mleka ze Śnieżką, ubić śmietankę 30% z Śmietan-fixem). Podzielić ubitą śmietankę na dwie części. Części nie muszą być równe, można zostawić mniej śmietanki, jeśli ktoś lubi bardziej kawę:)
Do jednej części dodać wystudzoną kawę z żelatyną i cały czas miksować, by nie pozostawić grudek. Schłodzić w lodówce masę i śmietankę przez ok. 15 min. Uzupełniać pucharki masą kawową, a na wierzch śmietanką. Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Ja wolę więcej śmietanki, gdyż kawę pijam okazjonalnie:)
Ja kawę uwielbiam, a za kawowymi deserami przepadam, więc z przyjemnością bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńa jak zrobiłaś te urocze napisy? masz talent dziewczyno !
OdpowiedzUsuńręcznie:)
OdpowiedzUsuńpisałam wykałaczką zatapianą w rozpuszczonej czekoladzie:p nie miałam nic innego pod ręką:)