środa, 27 marca 2013

Deser kawowo-śmietankowy

Deser kawowo-śmietankowy idealny dla smakoszy kawy i nie tylko. Konsystencją przypomina ptasie mleczko, gdy potrzymamy go dłużej w lodówce. Myślę, że może być dobrym pomysłem na wieczór we dwoje;)



Składniki: porcja dla dwojga

200 ml mleka
1 opakowanie Śnieżki
200 ml kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
starta czekolada do posypania

Zaparzyć 200 ml kawy z jednej łyżeczki, rozpuścić w niej żelatynę i odstawić do wystudzenia. Śnieżkę ubić z mlekiem (można zamiast mleka ze Śnieżką, ubić śmietankę 30% z Śmietan-fixem). Podzielić ubitą śmietankę na dwie części. Części nie muszą być równe, można zostawić mniej śmietanki, jeśli ktoś lubi bardziej kawę:)
Do jednej części dodać wystudzoną kawę z żelatyną i cały czas miksować, by nie pozostawić grudek. Schłodzić w lodówce masę i śmietankę przez ok. 15 min. Uzupełniać pucharki masą kawową, a na wierzch śmietanką. Przed podaniem posypać startą czekoladą.


Ja wolę więcej śmietanki, gdyż kawę pijam okazjonalnie:)


3 komentarze:

  1. Ja kawę uwielbiam, a za kawowymi deserami przepadam, więc z przyjemnością bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak zrobiłaś te urocze napisy? masz talent dziewczyno !

    OdpowiedzUsuń
  3. ręcznie:)
    pisałam wykałaczką zatapianą w rozpuszczonej czekoladzie:p nie miałam nic innego pod ręką:)

    OdpowiedzUsuń