niedziela, 17 marca 2013

Zupa z zielonej soczewicy


Zupa z zielonej soczewicy to jedna z moich ulubionych zup, dobrze smakuje i w dodatku jest niskokaloryczna. Soczewica jest bogata w błonnik i kwas foliowy.






Składniki:

250g soczewicy zielonej
wywar warzywny
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki oliwy
1 listek laurowy
oregano
sól
pieprz

Zagotowujemy bulion z dwóch kostek warzywnych. Wrzucamy listek laurowy i soczewicę. Gotujemy do miękkości. 
Czosnek, cebule i marchewki kroimy w półplasterki lub kostkę. Na rondel wlewamy dwie łyżki oliwy i szklankę bulionu, wrzucamy czosnek, cebulę i marchewkę. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Do bulionu wlewamy czosnek, cebulę, marchewkę oraz pomidory. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem wg uznania. Zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz