niedziela, 17 marca 2013
Zupa z zielonej soczewicy
Zupa z zielonej soczewicy to jedna z moich ulubionych zup, dobrze smakuje i w dodatku jest niskokaloryczna. Soczewica jest bogata w błonnik i kwas foliowy.
Składniki:
250g soczewicy zielonej
wywar warzywny
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki oliwy
1 listek laurowy
oregano
sól
pieprz
Zagotowujemy bulion z dwóch kostek warzywnych. Wrzucamy listek laurowy i soczewicę. Gotujemy do miękkości.
Czosnek, cebule i marchewki kroimy w półplasterki lub kostkę. Na rondel wlewamy dwie łyżki oliwy i szklankę bulionu, wrzucamy czosnek, cebulę i marchewkę. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Do bulionu wlewamy czosnek, cebulę, marchewkę oraz pomidory. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem wg uznania. Zagotowujemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz