poniedziałek, 18 marca 2013

Panna cotta

Panna cotta to włoski deser. Bardzo prosty w wykonaniu. Oznacza gotowaną śmietankę, usztywnioną żelatyną. Mój przepis dodatkowo zawiera mleko.



Składniki na 4 porcje:

300 ml śmietanki kremówki 30%
200 ml mleka
40 g cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku

Owoce - u mnie mirabelki + cukier (ilość wg uznania), lub konfitura

Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody. Odstawić na 5 min. Śmietankę z mlekiem wlać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać, aż się cukier rozpuści, często mieszając. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z płomienia. Dodać namoczoną żelatynę, dokładnie mieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Gotową mieszankę rozlać do 4 foremek (np. filiżanek), uprzednio opłukanych zimną wodą. Odstawić do wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Aby wysunąć deser, należy włożyć filiżankę na sekundę do gorącej wody.
Polać zmiksowanymi owocami z cukrem lub konfiturą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz