Zupa serowo - cebulowa to kolejna z moich ulubionych. Przepisów na nią jest w Internecie od groma. Nic dziwnego, gdyż jest pyszna. Ja podaję tą zupę z czosnkowymi grzankami, myślę, że dodają jej charakteru.
Składniki:
3 litry wody
2 kostki rosołowe
4 cebule
2 marchewki
4 ziemniaki
natka pietruszki
serek topiony
ok. 150 ml śmietany 18% (ja nie odmierzam, dodaję "na oko")
sól, pieprz, vegeta
Grzanki:
4 kromki chleba
łyżka masła
2 ząbki czosnku
Ziemniaki i cebulę pokroić w kosteczkę, marchew w plasterki. Z wody i kostek rosołowych zagotować bulion. Dodać marchew i ziemniaki. Na patelni zeszklić cebulę, wlać śmietanę i pokrojony na kawałki serek - wtedy łatwiej się rozpuści. Dolać szklankę bulionu. Mieszać ok. 2 min. Do ugotowanych warzyw dodać natkę i wlać zawartość patelni. Wymieszać. Doprawić wg. uznania.
Grzanki
Kromki chleba kroimy w kosteczkę, czosnek tak samo lub wyciskamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy czosnek i chleb. Mieszamy łyżką. Gdy się zarumieni, gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz