poniedziałek, 20 maja 2013

Zebra

Bardzo lubię ciasto Zebra, jest wilgotne, pulchne i zachowuje świeżość przez kilka dni. Dodatkowo zawsze się udaje. Można je zabrać na piknik, wycieczkę lub w podróż bez obawy, że się zepsuje.


Składniki:

5 jajek
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
cukier lub aromat waniliowy

dodatkowo: 
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki

Jajka utrzeć na puszysto z cukrami, dosypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, cały czas miksować.Wlewać cienkim strumieniem olej i na małych obrotach wymieszać. Podzielić masę na dwie równe części. Ja zawsze "na oko". Do jednej części wsypać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Obie masy wymieszać dokładnie. Do wysmarowanej formy-keksówki wlewać na przemian ciemne i jasne ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 55 min.


1 komentarz:

  1. jadłam to ciasto jak byłam małą dziewczynką, uwielbiam je:) często gości w moim domu:) twoja wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń