poniedziałek, 27 maja 2013

Kolorowe kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne są pyszne pożywne i kolorowe. Świetna alternatywa dla tych, którzy nie chcą ciągle jeść mięsa na obiad ;)


Składniki:

10 ugotowanych na twardo jajek + 2 surowe
1 papryka marynowana
5 dag startego sera żółtego
pęczek szczypiorku
1 duża cebula
1 duża bułka czerstwa
odrobina mleka
1 łyżka masła
bułka tarta
czosnek granulowany
sól
pieprz
olej

Zetrzeć jajka na tarce. Paprykę, cebulę i szczypiorek posiekać. Zamoczyć bułkę czerstwą w mleku. Dodać ją do startych jajek. Wrzucić paprykę, szczypiorek i ser żółty. Usmażyć cebulę na maśle, dodać do pozostałych składników. Wbić surowe jajka, posypać czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam jajeczne kotlety! A takie kolorowe - wspaniała odmiana ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te kotleciki, czasami robię podobne. Podoba mi się dodatek papryki!;)

    OdpowiedzUsuń