piątek, 17 października 2014

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Pstrąg tęczowy jest bogaty w witaminy A i D oraz kwasy Omega 3. Ma chude mięso. Poza tym jest bardzo smaczny.
Pstrąg pieczony w folii to fajny pomysł na zdrowy, pożywny i szybki obiad. Przepis na pstrąga grillowanego TU




Składniki:

2 pstrągi tęczowe
rozmaryn suszony
oliwa
masło
natka pietruszki
przyprawa do ryb-ewentualnie sól
pieprz
sok z połówki cytryny

Pstrągi należy oprawić, pozbyć się śluzu ze skóry. Dokładnie opłukać. Skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą, posypać pieprzem i rozmarynem. Wewnątrz pstrąga włożyć wiórki masła i natkę pietruszki. Folię aluminiową skropić oliwą, by pstrąg nie przywarł. Zawinąć pstrąga w folię-szczelnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut. Podawać z grzankami. Uważać na ości.






1 komentarz:

  1. nie dość, że zdrowy to jeszcze przepyszny :) idealny pomysł na piątkowy obiad!

    OdpowiedzUsuń