wtorek, 19 maja 2015

Piernik kanadyjski

Piernik kanadyjski to mój ulubiony piernik, który robi moja babcia. Na dowód zamieszczam zdjęcie jej przepisu, robi go dosyć często, więc i kartka się "zużyła" :)
Piernik kanadyjski jest sprężysty, pięknie wyrasta i jest taaaki mięciutki. Naprawdę pyszny. Właśnie w takich piernikach gustuję, nie przepadam natomiast za piernikami twardymi i przesłodzonymi.







Składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
3 szklanki mąki

Jajka ubić z cukrem, dodawać po kolei resztę składników. Na sam koniec dodawać mąkę. Wylać w przygotowaną wcześniej formę. Piec około 50 minut w 180 st. C. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Przełożyć dżemem lub masą śmietanową. Można też nie przekładać niczym.









1 komentarz: