niedziela, 24 marca 2013

Ryż jak z Afryki, czyli ryż curry

Ryż jak z Afryki, czyli ryż curry prosty w przygotowaniu, smaczny i aromatyczny. Przepis dostałam od siostry, która często przygotowuje taki ryż jako dodatek do kurczaka, warzyw
z patelni lub dań chińskich. Ja robię go z chili con carne.


Składniki:

1szklanka ryżu białego
2 marchewki
2 cebule
2 łyżeczki przyprawy curry
ok. 2 liltry bulionu warzywnego lub rosołowego
olej
vegeta

 Zagotować bulion. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule pokroić w kosteczkę. Warzywa podsmażyć na oleju.
Szklankę ryżu podsmażyć na oleju, ciągle mieszając, aż lekko zacznie "łapać kolor". Dolać trochę bulionu, żeby nie przywarło i dalej dusić pod przykryciem, często mieszając. Dodać podsmażone warzywa. Bulion trzeba dolewać tak długo, aż ryż będzie miękki. Dodać pół łyżeczki vegety    
i 2 łyżeczki curry. Wymieszać.


Przepis na chili con carne pojawi się niedługo:)

1 komentarz: