Ciasto kakaowe z wiśniami i mascarpone zachwyciłoby niejednego łasucha. Nie jest przesłodzone, za to delikatne i pyszne.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
6 jajek
1 szklanka cukru
Masa:
250 g mascarpone
250 g śmietanki 30%
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
2,5 łyżeczki żelatyny
0,5 szklanki wrzątku
wiśnie w syropie lub świeże
galaretka
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Kolejno po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z kakao. Dodawać po łyżce do jajek. Zmiksować dokładnie. Piec w 180 st. ok. 40 minut. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Przekroić na trzy części.
Zrobić masę I: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy. Rozpuścić żelatynę, lekko wystudzić. Do śmietanki dodawać małymi porcjami mascarpone. Wlać lekko stężałą żelatynę. Zmiksować.
Masa II: Do masy I dolać trochę syropu z wiśni i zmiksować.
Galaretkę zrobić wg opakowania.
Układać: Na spód ciasta I wyłożyć masę I i wiśnie, kolejno ciasto II i skropić je syropem z wiśni, wyłożyć masę II, przykryć ciastem III, wylać galaretkę jagodową, żurawinową lub wiśniową. Wstawić do lodówki.
Pychotka:)polecam różnego rodzaju konfitury dostępne na www.anielskieprzysmaki.pl
OdpowiedzUsuńNominacja dla Ciebie: http://smakiogrodu.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!