niedziela, 23 czerwca 2013

Ciasto z czereśniami, truskawkami i rabarbarem

Będąc ostatnio u babci i dziadka nazrywałam sporo czereśni. Znak, że wakacje rozpoczęte. Większość oczywiście zjedliśmy prawie od razu, jednak udało mi się zachować pewną ilość, odpowiednią by zrobić ciasto. Truskawki miałam jeszcze ze swojej działki, chociaż już się kończą :( Rabarbar kupiony i tak oto powstało wakacyjne ciasto z czereśniami, truskawkami i rabarbarem.


Składniki:

40 dag mąki
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
30 dag margaryny
aromat waniliowy

Nadzienie:
truskawki
rabarbar
czereśnie
galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru
odrobina wody

Kruszonka:
10 dag mąki
10 dag cukru
10 dag margaryny

Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, aromatem , pokrojoną margaryną i żółtkami. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i na godziną do zamrażarki.
Wyłożyć ciastem formę do pieczenia, podbiec 15-17 minut w 180 st. Wystudzić.
Zrobić kruszonkę: W garnku wymieszać palcami mąkę z cukrem i margaryną, tak by powstały grudki, czyli kruszonka. Wstawić do zamrażarki.
Rabarbar podsmażyć, dodać odrobinę wody i 2 łyżki cukru. Truskawki pokroić na ćwiartki, czereśnie wydrylować. Połączyć wszystkie owoce ze sobą, dodać galaretkę i wymieszać. Wyłożyć na przestudzone ciasto. Wysypać na wierzch kruszonkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 st. Ciasto podawać dobrze wystudzone. Można posypać cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. no, no!:))
    pyszności <3
    ps: dziękuję za udział w akcji rabarbar 2013:)

    OdpowiedzUsuń