czwartek, 13 czerwca 2013

Wafle kakaowe, pischinger

Któż nie zna wafli przekładanych pysznym kakaowym kremem. Można by je jeść i jeść... Prawie każdy ma na nie własny przepis, ja dziś zaproponuję swój. 


Składniki:

1 opakowanie wafli
0,5 szklanki mleka
0,75 szklanki cukru pudru
125 g masła
125 g margaryny
3 łyżeczki mąki
2 łyżki kakao
garść orzechów włoskich

Mleko, masło i margarynę podgrzać w rondelku, dodać cukier, mąkę i kakao. Zestawić z ognia
i dokładnie rozetrzeć, by nie powstały grudki. Ewentualnie można przetrzeć przez sitko. Zagotować mieszając i wystudzić. Posiekać orzechy na malutkie kawałeczki. Dodać do masy i wymieszać. Gdy zgęstnieje smarować wafle. Obciążyć posmarowane wafle np. deską do krojenia. Kolejno pokroić wafle na dowolne kształty.


4 komentarze:

  1. zastanawiam się na jaką ilość wafli starcza tej masy ?
    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. na jedno opakowanie, jak podałam w przepisie:) pozdrawiam również:)

    OdpowiedzUsuń